Ragnarok i kunsten


Har noen av dere tatt en field trip til biblioteket som ligger på Solli plass i Oslo? Har dere lagt merke til de store maleriene i trappeoppgangen der? Jeg var der for et par år siden, sammen med min bestevenn Atreyu. Og jeg forhørte meg faktisk med personalet der om det var innafor å dele bilder av maleriene på nett. De sa det var helt greit.

Jeg skal ikke fortelle dere hva dere skal tolke disse maleriene til å forestille. Men for meg er dette en fremstilling av apokalypsen, og det som kommer etterpå. Hvis jeg ikke husker helt feil, er det mulig apokalypsen er representert i tittelen på bildene, også. Når jeg prøver å finne ut hva maleriene heter, får jeg vite at de ganske riktig heter Yggdrasil, Ragnarok og Den Nye Jord. Kunstnerne heter Axel Revold og Per Krohg.

Mens jeg viser dere norsk kunst som forteller om hvilken tid vi er i, blir jeg minnet på noen fotografier jeg tok, i juli i fjor. Nærmere bestemt 22. juli. Jeg deler disse også!

Det første maleriet skal forestille hele himmelhæren, og kampen som foregår på det åndelige plan. Dette foregår rett over Karl Johan. Dere ser Slottet i bakgrunnen. Det andre bildet er i de samme lokalene, og var det eneste av disse to det allerede fantes bilder av på nett. Likevel tok jeg bilder av begge to, midt på natten med selskap av en fremmed mann jeg tilfeldigvis møtte akkurat da. Vil dere høre hva jeg og den fremmede mannen snakket om, idet jeg tok bilde av maleri nummer to?

Andrea: Dette bildet får meg til å tenke på de som reiste på Første Klasse med Titanic. De hadde fått beskjed om at skipet var i ferd med å synke, men de satt likevel bare i salongen og drakk konjakk, mens skipet sank mer og mer.
Mannen: Ja du vet, rike folk. De tror at pengene deres kan redde dem.

Pappaen min, han som er allmektig, ber meg legge til at det er vanskeligere for en kamel å presses gjennom et nåløye, enn det er for en rik person å komme inn i Himmelen. Ok, det var kanskje Broren min sine ord, men dere skjønner tegningen. Broren min kjenner seg forøvrig ikke helt igjen i hvordan Pappas bok fremstiller ham. Så han vil ikke ta credit for alle utsagnene han visstnok skal ha kommet med. Men han ber meg dele noe han faktisk har sagt. Dette:

Det faktum at det er en motorvei som fører til helvete, men bare en trapp til Himmelen, sier noe om hvem som skal hvor.

Det var alt, nå bør dere tenke over prioriteringene deres!
– Prinsesse Kristus


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: